preekpost 23 september 2018

Zondagmiddag 23 september

Wat is bidden?

Met die vraag starten we zondag een serie verdiepingsdiensten over het gebed. Als je het aan een kind vraagt zal hij tegen je zeggen dat bidden betekent dat je je handen samen doet en je ogen dicht. Op die manier laten we zien dat bidden een eerbiedig moment is. Maar wat maakt dan dat bidden iets eerbiedigs is?

Als je gelovig bent opgevoed hoort bidden er helemaal bij. Maar wat is het eigenlijk en wat gebeurt er als je bidt? In de bijbel staat nergens een lesje waar dat even haarfijn aan je wordt uitgelegd. Wel ontmoeten we mensen voor wie het gebed een belangrijk gebeuren is in hun leven. In het boek van de Psalmen vind je talloze prachtige gebeden van mensen in allemaal verschillende situaties van hun leven.

Zondag gaan we eerst maar eens op zoek naar het begin van de praktijk van het bidden. Het is al praktijk in het gezin van Seth, de zoon van Adam en Eva. We zijn dan nog maar net buiten het paradijs. Bidden heeft iets te maken het met het overbruggen van de kloof tussen mens en God. We zien Hem niet van aangezicht tot aangezicht, maar kunnen via het gebed Hem wel ontmoeten.

Ook letten we een ogenblik op Mozes die als tussenpersoon optreedt tussen het volk Israël en God en omgekeerd. De ontmoeting met God verloopt voor Israël via Mozes. Hij is een middelaar. Dat de ontmoeting met God iets bijzonders is dat ontdekken de mensen als Mozes uit de tent van de ontmoeting komt. Zijn gezicht is dan zo licht dat de mensen niet naar Hem kunnen kijken. God zien van aangezicht tot aangezicht hoort nog niet tot de mogelijkheden. Dat staat als een belofte uit voor de grote toekomst. Dan zal bidden er niet meer zo uitzien als nu. Wij ontmoeten God via Jezus. In Hem spreekt God tot ons en door Hem mogen wij God onze Vader noemen.

Bidden is mogelijk omdat God laat weten dat Hij erbij wil zijn. Via Mozes, door Jezus, in zijn Naam die de belofte inhoudt dat Hij onze God wil zijn. Dat is de grond van het gebed, dat we ons in de tegenwoordigheid van God mogen weten.

Als laatste gaan we in de eerste dienst nog kijken naar de tempel als huis van gebed, huis van de ontmoeting met God. Dat is een heilig gebeuren. Je zult maar de Allerhoogste ontmoeten. God maakt dat zelf mogelijk omdat Hij daarvoor kiest. Gebed is daarom een geweldig geschenk van Gods genade, God geeft de mogelijkheid dat wij Hem mogen ontmoeten al zien we Hem niet met onze ogen. En in dat gebed, dat heilige moment van ontmoeten, is dan de ruimte om alles te zeggen wat je op je hart hebt.

Bijbelgedeelten om te lezen:

  • Genesis 4:25-26
  • Exodus 34: 29-35
  • 1 Koningen 8:27-30

 

Gepubliceerd door jellenutma

Predikant in de christelijke gereformeerde kerken sinds 12 november 1993. Sinds 1 maart 2021 verbonden aan de gemeente van Drachten. Daarnaast voor één dag in de week werkzaam als missionair consulent voor de christelijke gereformeerde kerken. Hiervoor predikant geweest in de IJmuiden (1993-1998), Surhuisterveen (1998-2006), Apeldoorn-Oost (2006-2014) Vanaf september 2018-2020 de opleiding missionaire specialisatie voor predikanten gevolgd bij PKN.

Plaats een reactie